Hangat Hangat!!! tadi lasagna now nak R.O.S.T.Y lak..(Rozila, jgn lpe kasi upah tau)okla meh kita share Resipi R.O.S.T.Y plak ye..(ni pun permintaan kwn2)..Masakan Italian lak..sesiapa pernah mkn kt Marche, Curve taula ape itu R.O.S.T.Y....Honestly sedap tp mmg xpuas hati..1, sebab mahal 1 lgi sebab kedekut..Cheese pun ciput jew..lau kt Marche juz kentang n kita leh request nk Sosej or Cheese (2 jela lain cmpuran mmg xde)..Bahan2 Simple n Less Cost..cuma dlm resipi saya ada tmbahan sndri...Atas permintaan akan cuba saya tunaikan...InsyaAllah ape yg tmampu...
Bahan Bahan Wajib Beli :
- Kentang (beli la bbpe bji)
- Minced Beef or Ciken
- Mushroom Button (ikut citarasa anda)
- Nenas (lau suka leh la letak)
- Daun Sup (ni idea saya sndri)
- Serbuk Secukup Rasa (lau xnk pun xpe)
- Cheese (Cheddar or Morazela)
- Bawang Besar
Pertama, Rebus kentang dlm periuk..elok la kentang tu dipotong siap2..(potong memanjang mcm fries)...bila dh layu, sila lah letak dlm bowl bg sejuk....(pastikan betul2 dh masak)
Kedua, Tumiskan Bawang Besar (slalunye utk Rosty saya jarang gunakan bawang)..dah wangi boleh masukkn Minced Beef...Bagi sme2 masak...sharing is luving....
Ketiga, daging dah masak, boleh masukkn Mushroom Button, Serbuk Secukup Rasa, Garam Secubit, Daun Sup then, boleh gaul gaul gaul dlm frying pan je..ratakan biar seragam ye...
Keempat, Kentang yg lembik td (yg dh siap di potong) boleh masuk ke dlm frying pan yang penuh dgn bahan2 tadi...gaulkan Kentang Rebus bersama Bahan2...Ratakan ye..wat seperti Pizza...biar di permukaannye leh letak nenas and boleh tutup wit Cheese.....Slowkan api dan tutupkan permukaan Kentang dengan Cheese...taburkan sje til Cheese tu cair sndri....xyah terbalikkn tau (cam msk burger)..lau nk terbalik2kn better masa xde cheese lagi...Bila Cheese dh penuh menutupi permukaan Kentang leh tutup api....DONE!!!
**Rozila, sowie xde gmba..kne tgk n3 yg lme2**
**Jangan Malu mencuba**
**Tak Faham, boleh contact2 ok**
Saya bukanlah CHEF yg PAKAR memasak tapi saya seorang anak perempuan & isteri yg sedang dan cuba belajar memasak..Saya suka masak & suh kwn2 saya try masakan saya.ada bakat cuma saya sendiri xpernah tahu & sedar...Now, im into it..Im trying keep on trying...lau ade Resipi leh kongsi2...before diz saya suka wat Cake, Puding Coctail, Cholate Chip...Love to try & byk kali jugak x menjadi...Saya teruja bila masakan saya menjadi & hasilnya SEDAP...hihi...Anyway frenz, SELAMAT MENCUBA!!!
Rosty dari Marche, Curve
4 CeLoteH ChiT cHaT:
i mish ur rosti sayang...
nnt kalu wat lagi, tapau kat ai skit eh
adettt!!! dah lamer tatak nak resepi niiiiiiiiiiiiiiiiii!!!!!!!!! mmuuaahhhhhhhhhhhhh!! lovechiuu adet tayunkk
harus try ni...
Post a Comment